Fællesskabsbaseret Jordbrug

Fællesskabsbaseret jordbrug, også kendt som andelslandbrug, solidarisk landbrug eller Kundebonde fællesskab, er et samarbejde mellem jordbruger og forbruger baseret på solidariske principper.
Det fællesskabsbaserede jordbrug skaber en direkte forbindelse mellem jordbruger og forbruger, hvor forbrugerne køber en andel af jordbruget produktion, fx for en hel sæson, og jordbrugeren bliver betalt for sin produktion forud for sæsonen. Der findes mange forskellige modeller for hvordan de enkelte jordbrug organiserer sig, men fælles for alle modeller er grundlæggende principper om samarbejde, tillid, solidaritet, og lokal forankring. Læs mere om hvordan vi gør det på Mosegården her.

 

 
En solidatisk og bæredygtig form for jordbrug

Ved at give forbrugere mulighed for at købe en andel i årets høst forud, sikres bønderne tryghed og økonomisk stabilitet, og forbrugerne får sunde og friske råvarer som de kender oprindelsen til. Som jordbrugere kan vi dyrke et større udvalg af spændene afgrøder, der endnu ikke er udbredte i butikkerne, og eksperimentere med mere skånsomme og bæredygtige dyrkningsmetoder. Det er muligt, fordi vi ikke er nød til at smide alle de grønsager ud, der ikke passer ind i supermarkedernes standardiserede krav til udseende og størrelse, og fordi vi kan afsætte afgrøderne til en fair pris. Ved at dele nogle af de risici der er forbundet med at dyrke jorden, mindskes presset på bønderne, og det giver plads til i højere grad at tænke bæredygtigt.

 

Som aftager af vores grøntsager har du langt mere viden om, hvor din mad kommer fra, og hvordan den produceres. Du får et større og mere interessant udvalg af friske sæsonbaserede grøntsager end hvad supermarkederne tilbyder. Og du får mulighed for at støtte et konkret jordbrug og er derigennem med til at støtte den spirende bevægelse mod en mere bæredygtig og robust jordbrugsproduktion.

 

Ved at dele både risici og fordele ved en sund og bæredygtig jordbrugsproduktion mellem jordbruger og forbruger og ved at jordbrugeren får en ordentlig pris for de fødevarer de producerer kan det fællesskabsbaserede jordbrug være en bæredygtig landbrugsmodel også for fremtiden.


Det fællesskabsbaserede jordbrug er allerede et udbredt koncept i mange lande, og vinder også mere og mere frem i Danmark, som en model for et fremtidigt bæredygtigt jordbrug.
I Danmark findes en række fælleskabsbaserede jordbrug og flere er på vej. Her er et par af de andre jordbrug vi kender og holder af forskellige steder i landet.

 

Andre fællesskabsbaserede jordbrug i Danmark

Myrrhis

Friland, Djursland

Yduns Have

Samsø

Blakgården

Silkeborg

Godis Grønt

Lejre

Bomholt Økologi

Laven, Ry

Peters Gartneri

Mariendal

Læs mere om Mosegårdens fællesskabsbaserede jordbrug og køb en andel her