Mosegården Frugtlund

I 2023 har vi etableret en lille frugtlund her på Mosegården med æble, pære, blomme, kirsebær, kvæde, figen, spisekastanje og valnøddetræer.

Vi har i nogen tid drømt om at plante frugttræer her på Mosegården for at få flere træer i marken og for, at vi om nogen år forhåbentlig også kan komme frugt i poserne til vores andelshavere. Vi har alt for mange marker og alt for få træer her i landet, og det vil vi gerne gøre vores til at ændre på. Vores håb er at frugtlunden kan være et projekt som flere end os har lyst til at putte tid, kærlighed og penge i.

I november 2023 brugte vi, sammen med 25 fantastiske hjælpere, en lørdag på at plante 130 forskellige træer. Halvdelen af træerne er forskellige æblesorter og resten er pære, blomme, kirsebær, valnød og et mindre antal spisekastanjer, figner og kvæder. Vi har valgt træer der kan vokse sig store, og vi har plantet dem med god afstand som i en traditionel frugtplantage. Det betyder også, at der kommer til at gå længere tid før vi kan høste på træerne.

Køb et støttebevis og giv en økonomisk håndsrækning til frugtlunden

Vi sælger støttebeviser til frugtlunden til en værdi af enten 2000 kr. eller 5000 kr.

Du kan få støttebeviset som PDF eller sendt i en trykt version med posten, når vi har modtaget pengene. Støttebeviserne er lavet i A4 med en flot illustration tegnet af vores andelshaver Mio.

Med støttebeviserne satser vi på, at få en økonomisk håndsrækning til etablerings og driftsomkostningerne, og samtidig give flere folk mulighed for at handle på følelsen af, at der skal flere træer til. Støttebeviset er ikke en anpart der giver ejerrettigheder, men en mulighed for at støtte projektet. Vil du købe et støttebevis? Overfør 2000 kr. eller 5000 kr. til vores konto: 8411-0002038395 mærket med dit navn og ”støttebevis” og send os en mail med den adresse, enten email eller postadresse som vi skal sende støttebeviset til.

Bliv arbejdsbi og få Frugt i bytte for arbejdskraft

Vi vil gerne være flere om at passe og pleje træerne og vil derfor gerne invitere til, at de der har lyst kan være med til at passe frugtlunden, og komme med på holdet af frugtlunds-arbejdsbier. Vi forestiller os, at ens timer i frugtlunden kan veksles til selvpluk af frugt, når træerne begynder at give. Det håber vi, at nogen af jer har lyst til at være med til.

Hvis du allerede nu ved at du gerne vil være med til at passe træerne, så skriv til os på mosegaardenjordbrug@riseup.net, så putter vi dig på maillisten for arbejdsbier.

Maillisten vil blive brugt til opdateringer fra frugtlunden og invitationer til arbejdsdage og/eller konkrete arbejdsopgaver. Det er ikke forpligtende at deltage i arbejdsdage, selvom man står på listen.

Årets gang i Frugtlunden

Når man arbejder med frugttræer er der arbejdsopgaver i løbet af hele sæsonen.

I starten af foråret skal træerne gødes og der skal udbringes dækmateriale til rundt om træerne for at holde ukrudtet nede.
Fra forår til efterår skal der løbende luges rundt om træerne, og græsset i mellemgangene skal slås.
I sensommer og efterår er det høsttid, og efter høst er det tid til at beskære træerne, så de kan blive ved med at give frugt.

Moseskoven

Til Mosegården hører 20 hektar landbrugsjord som vi på sigt drømmer om at omdanne til skov. Frugtlunden er derfor også en øvelse for os i, hvordan vi planter træer, og hvordan vi kan involvere flere end os selv i arbejdet og i økonomien. Der er selvfølgelig langt fra 130 frugttræer til 20 hektar skov, men forhåbentlig kan vi høste nogle brugbare erfaringer, så Moseskoven også snart kan blive en realitet.