Stedet, drømmene og folkene bag

Mosegården er en gul gård med 25 hektar jord beliggende i Krøjerup lidt vest for Holbæk.
I 2018 overtog kollektivet Mosegården stedet med en drøm om at omdanne den store pløjemark til et område med mere natur, skov og biodiversitet og samtidig have plads til et småskala-jordbrug.

Siden 2019 har vi dyrket et bredt udvalg af grøntsager med regenerative metoder på et par hektar, mens resten af jorden er bortforpagtet til produktion af forskellige økologiske afgrøder.

Mosegården Jordbrug bliver drevet af Tannie og Linne. Vi har skabt og driver Mosegården Jordbrug fordi vi ønsker at handle på den klima- og naturkrise vi står midt i.

Vi vil ikke bare være med til at stoppe den destruktion af kloden som er i gang i dag, vi vil skabe genopbyggende løsninger for fremtidens jordbrug som kan være med til at binde kulstof i jorden og samtidig giv plads til mere vild natur.

Jordbruget står overfor enorme udfordringer, men rummer også unikke muligheder for faktisk at skabe løsningerne. Samtidig er sund og bæredygtig mad en rettighed, som vi gerne vil være med til at gøre tilgængelig for flere. For os kan jordbruget skabe meningsfulde liv og arbejde på landet og vi vil gerne være med til af gøre landet til sted med plads til mennesker, dyr og natur i stedet for store maskiner og øde marker. Samtidig vil vi gerne skabe er jordbrug som kan give flere en relation til landet, også selvom de bor i byen og kunne tage konkret handling i forhold til at skabe et bæredygtigt og retfærdigt jordbrug.

Størstedelen af vores afsætning går til vores andelshavere der er med os en hel sæson af gangen. For os er det ikke bare en solidarisk og bæredygtig afsætningsmodel, men også en måde at give flere folk en tættere relation til den jord de lever af og mulighed for aktivt at påvirke udviklingen af fremtidens jordbrug.

Udover Tannie og Linne har vi hver sæson frivillige og/eller praktikanter som hjælper til at gøre drømmen til en realitet. I 2024 kommer vi til at være fem personer på holdet det meste af sæsonen. Udover Tannie og Linne vil vi være to ekstra kooperativister for sæsonen og vi skal have en praktikant fra den regenerative jordbrugsskole. Derudover har vi altid en række frivillige der kommer og er med i marken i kortere eller længere tid. På den måde kan vi give vores erfaringer videre og forhåbentlig give flere unge mod på og adgang til at arbejde med jorden.

Læs mere om hvordan vi prøver at skabe en økologisk og regenerativ jordbrugspraksis her

og hvordan du kan blive en del af gården og få grøntsager hver uge i et halvt år her

Produceret af Tue Nyboe i sommeren 2020