Du kan nu bestille en andel for sæsonen 2020

DU KAN KØBE EN ANDEL FOR 2020 ALLEREDE NU

Vi vil gerne allerede nu invitere jer til at være en del af vores fællesskabsbaserede jordbrug i 2020 og gerne fortælle lidt om vores planer for 2020.

 

Her på Mosegården er vi i fuld gang med planlægningen af sæsonen for 2020, og vi vil derfor allerede nu invitere jer med ombord. I 2020 har vi besluttet at åbne op for hele 100 andele i jordbruget fordelt på både København og området omkring gården. Vi kommer til at investere i en kassevogn, så vi har mulighed for at fragte større mængder og derfor have endnu flere andelshavere i København. Samtidig udvider vi antallet af uger, vi leverer, til 20 uger i alt, fra midt juni til slut oktober. En andel i 2020 kommer til at koste 3500 kr. Ligesom i 2019 vil vi have en fast afhentningsdag i København og en fast afhentningsdag her på gården. Derudover vil der være mulighed for afhentning i lejre. Vi vil også gerne åbne muligheden for flere afhentningssteder i området omkring Mosegården og København. Hvis du har et sted hvor der er plads til at have grøntsager stående til afhentning og plads til at have tomme kasser stående til ugen efter, og hvis du/i kan samle mindst ti personer der gerne vil købe en andel, så afleverer vi gerne der.

Vi ved endnu ikke, hvor vi kommer til at have afhentningssted i København, men satser på igen at være et sted på Nørrebro.

Den ugentlige pose vil i 2020 indeholde 5-7 forskellige grøntsager. I forhold til 2019 har vi taget en del flere afgrøder med i udvalget. Vi kommer til at producere flere forskellige rodfrugter, krydderurter, bønner og ærter og tilgengæld skrue lidt ned for salatproduktionen. Vi kommer stadig til at købe nogle småplanter ind, men vil også forspire en del selv på gården. Vi har også planer om at tage et par flerårige afgrøder ind såsom asparges og rabarber, der dog først kommer andelshavere i 2021 til glæde.

I 2019 var ingen af os her på gården fuldtid på jordbruget, men havde alle andre beskæftigelser ved siden af. I 2020 er planen at Tannie kommer til at være fuldtid i jordbruget, Nanna kommer til at være deltid i jordbruget, når hun er tilbage fra barsel i april, og resten af kollektivet kommer til at være inde over produktionen i det omfang, de har timer til det. Vi har netop indgået aftale med Jyderup højskole om at være praktiksted for to af deres elever fra linjen det lille jordbrug. Det betyder, at vi fra marts til august i perioder også kommer til at have to højskoleelever med i marken. Vi er meget spændte på samarbejdet, da vi meget gerne vil bidrage til at flere unge mennesker får mod på at starte små bæredygtige jordbrug op, og glæder os til at være flere om arbejdet.

I 2020 vil vi bestræbe os på at afholde et par arrangementer, hvor man som andelshavere har mulighed for at komme og hjælpe på gården med fx at luge eller sætte hegn op. Derudover holder vi igen en høstfest når sommeren går på hæld.

Hvis du vil skrive dig op til en andel i 2020 allerede nu så skriv til os på: mosegaardenjordbrug@riseup.net eller læs mere her

Bedste hilsner os fra Mosegården

Tak for denne vores første sæson

Tak for denne vores første sæson

2019 var vores første år som jordbrugere, og det har været et rigtig spændene og lærerigt år for os. Da vi startede ud i begyndelsen af året viste vi meget lidt om hvordan det hele skulle gribes an, så første skridt var at kigge til hvordan andre før os har båret sig ad. Heldigvis har vi kunne trække på mange kloge mennesker i vores netværk der gavmildt har delt deres viden med os, og på andre jordbrugere der har åbnet deres marker for os og givet os indblik i deres produktioner og overvejelserne bag.

 

Ret hurtigt fandt vi ud af at vi ville have en “market garden” på vores 3000 kvadratmeter med faste højbede. Market garden bruges som betegnelse for en divers småskala produktion af grøntsager, blomster og frugt primært med brug af håndredskaber og masser af arbejdstimer og med fokus på lokal og direkte afsætning. Det er bestemt ikke et valg vi har fortrudt, og vi glæder os til at komme i gang med at anlægge et endnu større dyrkningsareal hvor bedene kan blive mere permanente.

 

At være jordbruger har vist sig at være andet og meget mere end bare at dyrke grøntsager. Udover grøntsagerne har vi skulle finde ud af hvordan man starter egen virksomhed med alt hvad dertil høre af regnskab og momsindberetninger, vi har opbygge modellen for vores fællesskabsbaseret jordbrug med 31 andelshavere og vi har snakket en masse om hvordan vi bedst får spredt ordet om vores projekt. 

 

Nu hvor sæsonen er gået på hæld er det tid for os at kigge frem mod næste sæson.
 Hvad vi allerede ved nu er, at vi vil udvide området med bede markant. Vi er i gang med at lave et design over et område på 2 hektar, som vi vil hegne ind, og som skal bestå af de permante bede, som vi forhåbentlig skal dyrke i de næste mange år. Vi vil gerne designe et område, hvor der er plads til rigtig mange bede, men også til engområder, striber med læhegn og buskads, insektstriber og anden bevoksning, der kan skabe helle for naturens vilde insekter og dyr og øge områdets biodiversitet.

 

I 2019 havde vi 31 medlemmer i vores andelsbrug. Det tal vil vi gerne udvide til 100 medlemmer. Det er et ambitiøst mål, men vi håber og tror på at der er mange flere der gerne vil have mulighed for at være en del af et fællesskabsbaseret jordbrug. Det bliver spændene at følge hvordan det kommer til at gå.


Sidst er det værd endnu engang at understrege hvor taknemmelige og glade vi er for al den opbakning og hjælp vi har fået. Ikke mindst er vi enormt glade for, at så mange stolede nok på projektet til at turde købe en andel vores aller første sæson. Vi håber at mange af jer der var med i år vil være med igen næste år og hjælpe os med at sprede budskabet.

 

Bedste hilsner alle os på Mosegården